Kako se meditira - drugi dio


AUM  TEHNIKA MEDITACIJE 

(Druga tehnika meditacije na putu Kriya Yoge prema učenju Paramhansa Yoganande - Isječci iz tekstova Paramhansa Yoganande i Swamija Kriyanande)O sveprisutni kozmički zvuku Aum
odzvanjaj kroz mene,
proširujući moju svjesnost
iz tijela do univerzuma
i nauči me da osjećam u Tebi
sveprožimajuće vječno blaženstvo.

Praksa

Vibracija Aum-a je most između Beskonačne svjesnosti i ograničene svjesnosti našega tijela. Ova tehnika slušanja Aum-a predstavlja način prelaska preko tog mosta do Kozmičke svjesnosti. To je izuzetno važna tehnika – mnogi učitelji je daju kao svoju najvišu tehniku.

Da biste prakticirali tehniku Aum najprije smirite svoj um određeno vrijeme radeći tehniku Hong-So. Tada počnite s prakticiranjem tehnike Aum zatvaranjem ušnih poklopaca palčevima. Na taj način isključujete sve vanjske zvukove.  Zatvaranje ušiju je zapravo mudra, a pomaže i dolaženju zvuka. Možete si napraviti stalak u obliku slova T na koji ćete nasloniti svoje laktove ili pak koristiti stol na koji položite jastuk. Stalak bi trebalo tako podesiti kako vam laktovi ne bi brzo utrnuli. Također se nemojte previše teško naslanjati na laktove, jer će vam na taj način brzo utrnuti. Laktovi trebaju biti u takvoj visini da ušne poklopce možete dohvatiti s lakoćom, a da pritom kralježnica i glava ostanu potpuno ravni. Pravilan položaj je izuzetno važan.
Kada ste smjestili laktove na stalak ili na stol, palčevima zatvorite ušne poklopce i smjestite vrlo nježno vrh malog prsta svake ruke na vanjski kut očiju. Osnovna svrha toga je da očne jabučice zadržite mirnima. Također, rub oka se prirodno povlači prema van kada vaša svjesnost postane unutarnja. Pritisak na kutove očiju pomaže pri povlačenju svjesnosti unutra.
To je nešto što ćete sve više i više osjećati u meditaciji. Kada poniknete duboko, doći će vrijeme kada ćete osjećati kao da vam se vanjski rubovi očiju produžuju. Zapravo, indijski sveti spisi kažu da se oči bademastog oblika razvijaju devocijom i da su znak predanika. Zapadnjaci imaju okrugle oči. Možda je to manifestacija svjesnosti usmjerene na zabrinutost.
Ostale prste lagano oslonite na čelo. Zatvorite oči, usmjerite svoj pogled prema gore ka središtu čela u točku između obrva i zadržite ga tu.  Mentalno pjevajte Om (Ooooooommm…), slušajući istovremeno u desnom uhu. Sluša se u desnom uhu zbog toga što je desna strana pozitivna strana tijela – strana snage volje. Mantra diksha ili inicijacija daje se u desno uho. Čujete li slučajno kakav zvuk u lijevom uhu, slušajte ga pažljivo, ali ga pokušajte prebaciti na desnu stranu. Najzad ćete ga čuti na obje strane, a onda i kako ispunjava čitav vaš mozak. Pokušajte osjetiti kako ga ne čujete samo u svome tijelu, već da slušate nešto mnogo veće od vas, nešto univerzalno. Tada se pokušajte sve dublje i dublje stopiti s tim zvukom.
Slušajte u unutrašnjosti desnog uha. Vanjsko uho čuje tek ograničeno područje vibracije, do 20.000 vibracija u sekundi, ako imate dobar sluh. No, zvuk Aum-a je neograničen u oba smjera. Zvuka Aum-a se ne može čuti vanjskim uhom. Gluha osoba ga može čuti isto tako jasno kao i osoba dobra sluha. Možda će ga čuti čak i bolje s obzirom da je ne ometaju vanjski zvukovi.
S očima fokusiranim u tom položaju mentalno pjevajte Om, Om (bez zvuka, bez šapata, bez pomicanja jezika). Neprestano slušajte u desnom uhu svaku vibraciju ili zvuk koji čujete. Budite jedno s tom vibracijom. (Vremenom ćete na ovom mjestu moći vidjeti astralno svjetlo – blještavo sunce, tamno okruglo područje u njemu i zvijezdu unutar tog tamnog područja. To je Treće oko – Vrata. „Ako stoga tvoje oko bude jedno, cijelo će tvoje tijelo biti ispunjeno svjetlošću,“ Matej: 6:22.) Vidjet ćete i mnoga druga svjetla no nemojte se zadovoljavati sve dok ne dođete do gore opisanog svjetla.)
a) Možete čuti fizičke vibracije izazvane radom srca, pluća, dijafragme, cirkulacije itd. Ali vi idite dublje.
b) Nastavite li slušati vaša će se koncentracija sama produbljivati i moći ćete čuti astralne vibracije – vibracije vašeg električnog tijela – zvuk zrikavca ili bumbara, flaute, harfe itd., ili šum oceana. (vidi Otkrivenje 1:15)
c) Tada ćete postupno, prakticiranjem, čuti Simfoniju Grmljavine Om-a (vibraciju vašeg spiritualnog ili kauzalnog tijela) kako ispunjava vaše tijelo i um.
Slušajte svaku vibraciju koja vam se javlja – s najvećim intenzitetom i mentalnim trudom i budite jedno s njom. Sjedinite s njom svoj um. Vježbom će vam doći i sve druge vibracije. Upotrijebite svu svoju mentalnu snagu za slušanje vibracija. Neka pjevanje Om-a i držanje očiju u ispravnom položaju postanu automatski, bez mentalnog napora. (Kada to postignete, upotrijebite svu svoju aktivnu mentalnu snagu da ugledate astralno svjetlo.) Slušanje Om-a je najvažnije u ovoj praksi, važnije od gledanja svjetla.
Prakticirajte ovo deset ili petnaest minuta ujutro te dvadeset do trideset minuta uvečer. Kada završite poklonite se i zahvalite Bogu. Intenzitet i ustrajnost prakticiranja su jednako potrebni za postizanje sve viših stanja koncentracije.

Napomena: Vi ne možete ni pojmiti kakve će vam prekrasne spoznaje i nadahnuća donijeti ova tehnika. Budete li je prakticirali redovito, vjerno i s poštovanjem, sve će vam to vremenom doći. Moći ćete otvorenih ušiju slušati vibracije, a vremenom ćete se moći intuitivno uskladiti s Kozmičkom Vibracijom. Ovdje je i nemoguće navesti sve spoznaje.
Zapamtite da će vam prakticiranje ove tehnike dati apsolutni nadzor nad umom.                Omogućit će vam da vrlo brzo usredotočite svoj um na najbolji mogući način na bilo koji objekt misli  - intelektualni, fizički ili duhovni. To je isto tako istina kao što je to sunčev izlazak na istoku. Ova će tehnika također izazvati u vama nevjerojatnu snagu za aktivno djelovanje u životu. Iznad svega, dovest će vas u kontakt  s nadsvješću (dušom i Velikim Duhom), obdarujući vas divnim mirom, skladom i uravnoteženošću uma tako neophodnim za uzvišeniji život.
Smirit će vaše živce i priskrbiti vam najpoželjnije tjelesno zdravlje.
Om znači kozmičku vibraciju koja emanira iz velikog Duha (vidi Ivan 1:1).T-stalak za OM tehniku


Krštenje Duhom Svetim

Dubokom meditacijom sljedbenik može čuti kozmički zvuk kako proizlazi iz svih atoma i iskri kozmičke energije. Slušanjem tog sveprisutnog zvuka svijest duše zatočene u tijelu počinje se postupno širiti izvan ograničenja tijela prema sveprisutnosti. Slušajući taj kozmički zvuk sljedbenik će otkriti da se njegova svijest proširuje van svih granica.
Taj se kozmički zvuk, kojeg emanira kozmička vibracija, naziva „Duh Sveti“. Duh označava inteligentnu, nevidljivu, svjesnu silu ili inteligentnu kozmičku vibraciju. Sveta je jer je svjesnost Boga Oca ili Kristova inteligencija vodi u stvaranju čitave ograničene materije. U starim su vremenima, ljudi nevješti uglađenom jeziku današnjice koristili izraze „Duh Sveti“ ili „Riječ“ kako bi imenovali inteligentnu Kozmičku Vibraciju, koja je prva materijalizacija Boga Oca u materiji.
Hindusi taj „Duh Sveti“ nazivaju „Aum“. „A“ znači „Akar“ ili stvaralačka vibracija; „U“ je „Ukar“ ili održavajuća vibracija; „M“ je „Makar“ ili uništavalačka vibracija. Olujna grmljavina oceana stvara valove, održava ih neko vrijeme manjima ili većima, a tada ih ponovo rastapa. Tako kozmički zvuk Aum ili Sveti Duh stvara sve stvari kao nebule, održava ih u oblicima sadašnjih kozmosa i svjetova, da bi ih najzad ponovo rastopio u oceanskim njedrima Boga.
Prema tehnikama meditacije danim u originalnim Pracepta lekcijama, sljedbenik čuje zvuk Svetog Duha kada utihnu svi tjelesni i astralni zvukovi.
Tada, dubljom meditacijom na taj zvuk, višim tehnikama koje dobiva od Gurua, on postaje jedno s tim zvukom i može ga „dotaći“. Nakon što ga je dotakao ili osjetio, još višim metodama duhovni aspirant može osjetiti kako njegova svjesnost vibrira istovremeno u njegovom tijelu i raznim kontinentima. Kako napreduje sve više, pomoću duže i dublje meditacije, on će otkriti kako njegova svijest vibrira istovremeno u njegovom tijelu, na Zemlji, planetima, univerzumima, u svakoj čestici materije.
Tako se inteligentna sveta vibracija ili prva manifestacija Boga Oca, manifestira kao kozmički zvuk Aum ili Amen, koji se može čuti u meditaciji. Ona se također manifestira kao kozmička energija u materiji. Svi zemaljski zvuci, kao i zvuci tijela – srce, pluća itd. – dolaze od kozmičkog zvuka Aum. Aum sadrži sve zvukove devet oktava koje može čuti ljudsko uho, isto kao i sve kozmičke zvukove, niske ili visoke, koje ljudsko uho ne može registrirati. Isto tako, svi oblici zemaljskih svjetlosti – žeravica, plinsko svjetlo, elektrika, astralno svjetlo – dolaze od kozmičke energije. Kozmički se zvuk manifestira kao kozmička energija i obratno.
Koliko brzo trebate ponavljati Aum? Neki kažu da treba pjevati u ritmu otkucaja srca. Ja bih rekao kako to izvođenje čini previše mehaničkim. Mislim da Aum treba pjevati u onom ritmu koji će vam pomoći da ostanete duboko usredotočeni na ono što činite. Taj će se ritam mijenjati. To je ritam mozga. Pjevajte ne način koji će održati vaš um usmjerenim i koji će vam pomoći da se uskladite s tim beskonačnim zvukom.
Mi imamo moć slušanja i organ slušanja. Organ slušanja razvio se kao rezultat moći slušanja. Ta je moć unutarnja intuitivna sposobnost pomoću koje možete čuti sve vibracije. To je ono što čujete kada odete na neko vrlo tiho mjesto i čujete kao zvuk bujice, mada u okolini nema ničega što bi takav zvuk moglo proizvesti. To je razlog zbog kojega volimo zvuk vjetra u stablima; on nam doziva u sjećanje taj zvuk koji smo u stvari mi sami.
Zapravo, to je razlog zašto nam se sviđaju i neki drugi zvukovi. Na primjer, vrlo nas privlači zvuk crkvenih zvona. Prekrasno je čuti kako zvone velika crkvena zvona. Privlači nas i muzika s harfe. Flauta je prekrasna u pravom kontekstu. Zvuk flaute ili Panove frule, pored vodopada ili brzog potoka jest nešto što nas može privući. Čak je i zvuk tečenja vode prekrasan. Kažu da su reklame koje prikazuju vodu koja teče vrlo djelotvorne. Zvuk vala koji se prelijeva po plaži, a zatim se povlači također smatramo divnim. Postoje i mnoge popularne snimke zvukova okoline, kao što su zvuk mora, zvuk vjetra u krošnjama i slični prirodni zvuci.
Razlog zašto nas takvi zvukovi privlače jest to da su svi oni manifestacija onog vječnog zvuka o kojemu govorimo. Taj se zvuk manifestira kao zasebna vibracija. Izvanjski, zvuk Aum je taj koji nam omogućava da govorimo, jer sve vibracije predstavljaju zvuk Aum. Unutarnji zvukovi povlače vas od pojedinačnog prema univerzalnom. Oni vas povlače unutra i proširuju vašu svjesnost.
Ti su unutarnji zvukovi dio njihove manifestacije Aum-a u našim tijelima. To su manifestacije čakri. Svaka od njih ima svoju naročitu vibraciju i kako budete prakticirali ovu tehniku moći ćete prvo čuti zvuk neke od čakri.
Na primjer, zvuk bumbara je manifestacija najniže čakre, koksigealnog centra. Jednom je Učitelj stimulirao taj centar i zvuk je bio tako glasan da ga je mogao čuti i dr. Lewis kada je prislonio svoju glavu uz Učiteljevo uho. Ta će vibracija, ako se čuje savršeno, imati zvuk bumbara. Ako se ne čuje savršeno zvučat će poput zrikavca ili može zvučati poput tečenja vode.
U sljedećem, lumbalnom centru nasuprot pupku čut ćete zvuk žičanog instrumenta, kao što su harfa, sitar ili vina. Zbog toga ljudi govore o nebeskoj muzici harfe., jer neki u uzvišenom stanju svijesti čuju tu muziku.
Centar nasuprot pupku ima duboki zvuk gonga, a čujete li ga nesavršeno zvučat će poput zvona.
Nasuprot grlu, u cervikalnom centru ili vishuda čakri, čuje se zvuk šumećeg mora ili vjetra u krošnjama. Pravo blaženstvo je čuti taj zvuk.
Zvuk medole oblongate je kao simfonija svih ovih zvukova. On je neopisiv.
Svi vam se ovi zvukovi mogu javljati u meditaciji. Čujete li zvuk šumećeg mora ili pak simfoniju svih zvukova, zaboravite niže zvukove i usredotočite se na zvukove viših čakri.
No i zvukovi donjih čakri su također važni. Ljudi misle: „Ne želim živjeti u nižim čakrama jer su one materijalističke.“
Ali kada čujete te zvukove i koncentrirate se na čakre te povučete energiju u njih i nagore, vi budite te čakre u pravom smislu riječi. Vi usmjeravate energiju iz vanjskih dijelova tijela prema unutra i prema gore u mozak. Stoga je izuzetno dobro čuti bilo koji od tih zvukova. Ne smijete misliti, „Oh, čuo sam zvuk flaute u drugoj čakri, a to će stimulirati moju seksualnu želju jer ta čakra upravlja seksualnim instinktom.“ To nije istina. Kada čujete taj zvuk, on će vas odvući od toga.
Zbog toga je u indijskoj mitologiji (koja predstavlja alegoriju duše) Krišna opisan kao dječak koji svira flautu u šumi. Zvuk flaute predstavlja gurua koja vas povlači u unutrašnjost. Poziva vas u vašu unutarnju prirodu, dalje od izvanjskih zabluda i želja. Sve su gopi (pastirice) jurile za tim zvukom. One predstavljaju instinkte povučene unutra i usmjerene prema božanskom.
Dakle, dobro je čuti bilo koji od tih zvukova. Slušajte uvijek samo jedan zvuk dok se koncentrirate na točku između obrva i to ga slušajte u desnom uhu. Kada začujete zvuk u svom desno uhu mentalno pjevanje Aum-a trebalo bi postati gotovo automatski. Koncentrirajte se sve više na sam zvuk i mentalno pjevajte Aum, kako bi vam to pomoglo da shvatite da je upravo to ono što činite. – pjevate Aum kroz slušanje. Sam proces slušanja je zapravo proces pjevanja koje postaje sve više i više nadsvjesno. Dozvolite tom zvuku da prodre u vaš um i oslobodi vas svih vezanosti i nižih identifikacija. Dobro je neko vrijeme zauzimati ispravan položaj. Kasnije možete spustiti ruke i koristiti slušalice ili ostale prste kako biste zatvorili uši ili pak slušati zvukove otvorenih ušiju.
Što duže prakticirate ovu tehniku i što je dublja vaša koncentracija to ćete brže i više rezultata dobiti. Potrebno je mnogo snage volje za tako duboku koncentraciju, ali ako se  potrudite, shvatit ćete da možete vrlo brzo proći kroz Aum do vječne obale.

Zvukovi čakri

Zemlja: koksigealni pleksus (zvuk bumbara)
Element zemlje je predstavljen u koksigealnom pleksusu. Predanik koji se koncentrira na ovaj pleksus čuje Kozmički zvuk Aum kao zujanje bumbara. Čuvši ga, predanik počinje sumnjati je li taj zvuk tjelesna vibracija ili Kozmički Zvuk. Stoga se ovaj stupanj koncentracije naziva Sabitarka Sampragyata Samadhi, ili stanje unutarnje apsorpcije  zahvaćene sumnjom. To je boravište tijelom zarobljenog uma.

Voda: sakralni pleksus (zvuk flaute)
Vodeni element je manifestiran u sakralnom pleksusu. Predanik koji se koncentrira na njega uzdignut je iz stanja sumnje do diskriminativnog stanja inteligencije i može čuti uzvišeniji zvuk Astralne flaute u sakralnom centru. Ovo se stanje naziva Sabichara Sampragyata Samadhi, ili stanje unutarnje apsorpcije vođene intelektom.

Vatra: lumbalni pleksus (Kozmički zvuk harfe)
Element vatre je izražen u manipuri, lumbalnom pleksusu. Kada se koncentrira na taj centar predanik čuje Astralnu Harfu i obzirom da je prevladao stalne mentalne sumnje diskriminativnog intelekta, postiže stanje perceptivne Samospoznaje i unutarnje apsorpcije u Blaženstvo, ili Sasmita Sampragyata Samadhi.

Zrak ili Životna Sila: dorsalni centar (Kozmički zvuk poput dubokog astralnog zvona)
Zrak, ili element Životne Sile, manifestiran je u dorsalnom pleksusu u kičmi nasuprot srcu. Koncentracijom na taj centar predanik čuje otegnut, dubok zvuk Astralnog zvona, „Simbola Boga“, a nestajanjem mentalnog, intelektualnog i perceptivnog stadija dolazi do stanja unutarnje apsorpcije u Blaženstvo kroz mješavinu ega i intuicije, ili Asamprogyata Samadhi.

Eter: cervikalni pleksus (Kozmički zvuk Šuma oceana)
Element etera je manifestiran u cervikalnom centru u kičmi. Predanik kon
centracijom na njega čuje Kozmički Zvuk, koji kontrolira Vječnost i širi se u Beskonačnost, a vibrira poput dubokog šuma oceana. U ovom stanju nestaju prijašnja četiri stadija, mentalni, intelektualni, perceptivni i egoistični, prepuštajući mjesto mnogo širem, produbljenijem stanju neograničene radosti koju donosi intuitivna percepcija, nazvanom Asamprogyata Samadhi.
Ovo stanje, mada su niži stadiji ljudske svjesnosti nestali, nije nesvjesnost, već prošireno stanje uzvišenije intuitivne percepcije u kojem sljedbenik postiže pobjedu nad čitavim prostorom i svuda oko sebe sagledava Sveprisutnost.

¨¨¨¨

Panchajanyam Hrishikesha predstavlja spoj sviju pet zvukova u pet pleksusa, a može se čuti u centru Kristove Svijesti između obrva i medularnog pleksusa. Ovdje predanik uživa viši Sabikalpa Samadhi, ili jedinstvo s Bogom u svemu. Kada potom dostigne cerebralni pleksus, on postiže najviši svjesni Samadhi s Bogom, nazvan Nirvikalpa Samadhi.
Da pojasnimo, životna struja u koksigealnom pleksusu odgovorna je za učvršćivanje Životne Sile i atoma u tkivo, a pri svom radu proizvodi zvuk zujanja bumbara. Sakralni centar održava atome svih vodenih supstanci u tijelu i pritom proizvodi muzički zvuk flaute. Lumbalni centar održava Astralnu i električnu toplinu tijela i odašilje prekrasan zvuk harfe. Dorsalni centar je odgovoran za kisik i zračne elemente u tijelu povezane s tkivom i proizvodi zvuk poput zvona gonga. Cervikalni pleksus održava eterični temelj u tijelu i usklađuje ga sa svim prostornim vibracijama. Ovaj centar odzvanja Kozmičkom Vibracijom sličnom šumu uzburkanog oceana. Kristov centar, koji se nalazi u meduli i točki između obrva, jest pokretač svjesnosti, Životne Sile i vibracija elemenata, kojem je glavni zadatak da elemente života, svjesnosti, tkiva, krvi, topline, zraka i etera u tijelu održava neprestano ispunjenima.


„Kada izgovorite 'Aum'
on ne putuje samo oko zemlje
već kroz čitavi svemir i vječnost.“
P.Y.Dok drugi gube svoje vrijeme, ti meditiraj i vidjet ćeš!
U meditaciji ta Tišina razgovarat će s tobom!Nema komentara:

Objavi komentar